perjantai 19. syyskuuta 2008

Finanssikriisi ja Attac

Oheinen artikkeli julkaistiin eilen Taloussanomissa:

Suomen Pankki: Suomi ei ole turvassa finanssikriisiltä

Sari Gustafsson/Lehtikuva
Suomen Pankki: Suomi ei ole turvassa finanssikriisiltä
Suomen Pankin osastopäällikkö Antti Suvanto sanoo, että Suomellekin voi tulla hätä, jos maailmalla vellova kriisi johtaa luottolamaan.
Taloussanomat
18.9.2008 13:37
Kommentit 47

Suomen Pankin rahoitus- ja tutkimusosaston osastopäällikkö Antti Suvanto sanoo, että Suomi ei ole turvassa maailmanlaajuiselta finanssikriisiltä

– Jos rahoitusmarkkinoiden kriisi johtaa maailmanlaajuiseen luottolamaan, voi Suomellekin tulla hätä, totesi Suvanto eduskunnan Attac-ryhmän aiheesta järjestämässä tilaisuudessa torstaina.

Yhdysvaltojen riskipitoisten asuntoluottojen kriisistä levinnyt epäluottamus markkinoilla on jo aiheuttanut huiman korkotason nousun pankkien välisissä lainoissa ja yritysrahoituksessa.

Tästä seuraa, että rahoituksen saanti vaikeutuu, investoinnit vähenevät ja talouden tahti hiipuu.

– Suomalaiset pankit ja yritykset ovat kuitenkin hyvässä kunnossa, mikä puskuroi kriisin vaikutuksia meillä. Henkilöasiakkaiden talletukset ovat hyvässä turvassa, Suvanto arvioi.

Globaalit säännöt
ovat nyt tarpeen

Tutkija Ville-Pekka Sorsan mukaan heikkojen subprime-luottojen antajat ja luottoluokittajat ovat joutuneet kriisin syntipukeiksi. Hänen mielestään syy on kuitenkin koko globaalin rahoitusjärjestelmän luonteessa.

– Rahoitusmaailmalle on nyt vihdoinkin luotavat kattavat, sitovat ja globaalit pelisäännöt. Kirjanpito- ja riskienhallintastandardien luominen on välttämätöntä, jotta yhteiskuntavastuuton toiminta saadaan kuriin, Sorsa vaati.

Hänen mielestään luonteva foorumi standardien laatimisen aloittamiselle voisi olla YK.

Ei kommentteja: