maanantai 15. syyskuuta 2008

Euroopan sosiaalifoorumi Malmössä on ovella

Huomenna minä, kuten monet muutkin Attacin aktivistit hyppäävät bussiin ja aloittavat vuorokauden kansanvaelluksen kohti Malmötä. Euroopan sosiaalifoorumi järjestetään siellä 17.-21.9. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun foorumi tulee skandinaviaan ja tapahtumaan liittyy varmasti monia paikallisia ominaispiirteitä, kuten sosiaalifoorumeihin aina.

Malmön osalta huomionarvoista on Ruotsin ammattiyhdistysliikkeen voimakas läsnäolo. Radikaalit kansalaisliikkeet ovat kyenneet valmisteluprosessissa tasavertaiseen dialogiin institutionalisoituneiden AY-jättiläisten kanssa. Jo tällä on arvoa itsessään.

EU:n ollessa Irlannin kansanäänestyksen jälkeen jälleen jumissa, Malmö tarjoaa kansalaisliikkeille historiallisen mahdollisuuden ottaa aloite käsiinsä Eurooppa-keskustelussa. Tähän saakka EU:n kautta on lähinnä pakkosyötetty uusliberalismia vastahakoisille kansalaisille Euroopan keskuspankin politiikan ja kommission puhdasoppisen markkinaliberalismin muodoissa. Malmössä yksi keskeisistä teemoista tulee olemaan Euroopan uudelleen rakentaminen sosiaaliselle pohjalle.

Toisen merkittävän mahdollisuuden tarjoaa Yhdysvaltain ja maailman talouskriisi, joka osoittaa uusliberaalin mallin toimimattomuuden. Uusklassisen taloustieteen perusolettamukset ovat viimeistään subprime-kuplan puhkeamisen jälkeen osoittautuneet vääriksi. Jos kaikilla markkinatoimijoilla olisi ollut hallussaan kaikki tieto, olisivatko he todella sijoittaneet arvottomiin papereihin? En oikein usko.

Malmössä näihin kysymyksiin pääsee ottamaan kantaa kuka tahansa aktiivinen kansalainen. Se on sosiaalifoorumiprosessin paras ja vaalimisen arvoinen puoli. Toivottavasti meitä tulee paikalle mahdollisimman monta.

Tänne blogiin tullaan päivittämään kuulumisia ja tapahtumia foorumin varrelta.

Mikko Sauli

Ei kommentteja: