sunnuntai 21. syyskuuta 2008

ESF saatu menestyksellisesti päätökseen

Tätä kirjoittaessa olen totaalisen rättipoikki. Kulunut foorumi oli poikkeuksellisen rankka ja samalla myös antoisa kokemus. Minulle foorumi tarkoitti tällä kertaa kasapäin kohtaamisia Maailman sosiaalifoorumin kansainvälisen neuvoston jäsenien, Brasilian työväenpuolueen väen, suomalaisten, kansainvälisen Attacin, Neljännen internationaalin, Singaporen Maan ystävien, mustan blogin, jne. jne. kanssa. Olo on vähän kuin olisi pyörinyt viikon flipperissä.

Muutama poliittinen huomio foorumista jäi päällimmäiseksi käteen:

1. Mielenosoitus oli foorumin onnistunein osa. Sen teemana oli Valta kansalle - mielenosoitus kapitalismia vastaan - toisenlainen maailma on mahdollinen. Tällä teemalla paikalle saapuneet 15 000 ihmistä - mukaan lukien ruotsin institutionaalinen vasemmisto - on loistava mobilisaatio. Tunnelma mielenosoituksessa oli hyvin karnevalistinen ja sympaattinen. Loistava tapahtuma.

2. Suomen ammattiyhdistysliike ja sosialidemokraatit osallistuivat tapahtumaan todella surkeasti. SDP:n puoluetoimisto, eduskuntaryhmä ja muut orgaanit loistivat poissaolollaan. Muutamat sisarjärjestöt olivat kohtalaisesti mukana, mutta Hakaniemen norsunluutorneihin kutsu ei ottanut kantaakseen.

3. Radikaalimman liikkeen ja pohjoismaisen institutionaalisen vasemmiston vuoropuhelu onnistui vain osittain. Pohjoismainen sosialidemokratia, jota tänne tultiin katsomaan, oli kyllä läsnä, muttei mukana. Monet sosialidemokraattisten tahojen tapahtumat jäivät liian sisäisiksi, eikä yhtymäkohtia muuhun liikkeeseen syntynyt tarpeeksi. Mutta mutta, ensiaskeleina aika tulee näyttäämään, mihin tämä kanssakäyminen johtaa.

Seuraava etappi sosiaalifoorumiliikkeelle on minusta aina kotoisammalta tuntunut Maailman sosiaalifoorumi, joka palaa juurilleen Brasiliaan. Odotan sitä innolla, ja valmistelut näyttävät etenevän oikein mukavasti. Brasilian työväenpuolue tulee palaamaan voimakkaammin mukaan liikkeeseen, mikä tulee näkymään sen uudelleen politisoitumisena ja pohjoisen kansalaisjärjestöjen vallan heikkenemisenä. Kun ympäristönä on vielä trooppinen Belém Amazonasin suistossa, foorumista on luvassa oikein maukas keitos.

Politiikan ja näennäisesti apoliittisen raja-aidan taitaminen on koko foorumiprosessin ytimessä ja kaunista taidetta sen puitteissa. Tällä saralla olen henkilökohtaiseen Malmö-saldooni enemmän kuin tyytyväinen. Näillä kokemuksilla jaksaa taas porskuttaa vähän aikaa.

Mikko Sauli

Ei kommentteja: