tiistai 15. joulukuuta 2009

Ennaltaehkäisyä?


Tanskan poliisin tekemistä massapidätyksistä huolimatta mielenosoitukset Kööpenhaminan ilmastokokouksen yhteydessä jatkuvat. Viime sunnuntaina kaupungin keskustan tuntumassa mobilisoituivat yhtä aikaa kansainvälisen Via Campesina maanviljelijäjärjestön joukot tukijoineen, sekä erinäisistä ryhmittymistä ja yksityishenkilöistä muodostunut Hit the Production of Climate Chaos -kulkue. Jälkimmäisen päämääränä oli marssia parin kilometrin matka Kööpenhaminan satamaan, estääkseen sen toimintaa rauhanomaisin keinoin. Tempaus olisi onnistuessaan välittänyt vahvan vertauskuvallisen viestin: satama on yksi vapaakaupan symboleista, ja siihen tiivistyvät kapitalistisen markkinatalouden räikeimmät ongelmakohdat, ympäristötuhoista taloudelliseen ja sosiaaliseen hyväksikäyttöön.

Vaan järjestysvalta päätti tälläkin kertaa toisin.

Muutamisen sataa mielenosoittajaa kertyi puolilta päivin Trianglenin aukiolle Kööpenhaminan pohjoisosaan marssiakseen sieltä joukolla satamaan. Poliiseja ja mediaa paikalle oli kertynyt reilusti jo ennen varsinaisten mielenosoittajien saapumista.

Lauantain suurmielenosoituksen yhteydessä tehdyt massapidätykset lienevät tehneet protestoijista erityisen varovaisia, sillä kulkue, niin kauan kuin sen annettiin edetä, oli mielenosoitukseksi jopa ihmeellisen rauhallinen. Poliisien massiivinen läsnäolo teki tunnelmasta jännittyneen, ja joukon keskellä kulkeneen protestiauton lavalta iskulauseiden huutoa johtaneet järjestäjät kehottivat ihmisiä pysyttelemään tiiviissä ryhmässä. Samaa halusivat ilmeisesti poliisitkin, sillä tuskin marssi oli päässyt alkamaan, kun kaksi tiivistä poliisirivistöä reunusti marssijat kummaltakin puolelta. Osa mielenosoittajista jäi poliisirivistöjen ulkopuolelle tarkkailemaan tilannetta, mutta loppujen ei enää annettu poistua.

Noin puolen tunnin marssimisen jälkeen, Folke Bernadottens Allén t-risteyksessä, josta mielenosoituskulkueen oli määrä kääntyä vasemalle kohti satamaa, poliisi yhtäkkiä pysäytti kulkueen piirittämällä sen tiiviisti. Saarto tapahtui niin nopeasti, että mielenosoitusauton ja poliisin väliin jääneet joutuivat elämöimään, jotta auto pysähtyisi. Paikalla olleen mielenosoittajan mukaan poliisit tunkeutuivat tämän jälkeen voimallisesti kulkueen läpi auton lähelle, ja – kuskin totellessa ilmeisesti liian hitaasti ikkunanavaamiskäskyyn – iskivät siitä ikkunan sisään. Samainen auto oli järjestäjien mukaan ratsattu jo kerran aamulla ennen mielenosoitusta, ja sen ottamista ylipäätään mielenosoitukseen oli harkittu tarkoin, nimenomaan edellisen päivän pidätysten johdosta.

Tapahtumien sydämessä olleiden mukaan poliisin agressiivisuus ihmisten kiinniottamisen ja maahan istuttamisen yhteydessä oli pelottavaa. Varsinkin, kun mitään näkyvää syytä agressiivisuuteen ei tässä vaiheessa ollut. Jo pelkkä poliisien määrä suhteessa mielenosoittajiin tuntui kulkueen alusta asti jokseenkin liioitellulta.

Liekö poliisi ottanut jotain opikseen Tanskan mediassa jo pilkahtaneesta kritiikistä mielenosoittajien kylmällä maalla istuttamista kohtaan, sillä pidätysbussit saapuivat tällä kertaa huomattavasti lauantaita nopeammin. Kolme bussillista kesyinä riveinä maassa istuneita protestoijia kuljetettiin pois, ja kapitalismikriittinen kulkue oli tehokkaasti lopetettu.

Sunnuntain jälkeen Kööpenhaminan mielenosoituksissa tehtyjen pidätysten määrä nousi jo reilusti yli tuhanteen. Lähes kaikki pidätetyistä on kuitenkin päästetty nopeasti vapaaksi, ja tähän mennessä vain kolmea vastaan on jonkinlaisia syytteitä. Poliisin toiminnasta puolestaan on tehty ainakin 600 valitusta.

Jos ilmastonmuutosta lähdettäisiin ennaltaehkäisemään yhtä suurella voimankäytöllä kuin mielenosoittajien mahdollisia järjestyshäiriöaikeita, ja jos siihen pistettäisiin puoliksikaan yhtä paljon resursseja kuin rahoitusjärjestelmän pelastamiseksi tuoreimmalta finanssikriisiltä, niin mitään aihetta mielenosoittamiselle ei enää olisi.


Eeva Talvikallio

Ei kommentteja: