keskiviikko 18. huhtikuuta 2007

Irakin uutisia suodattimien kautta

Reuters, AP sekä lukuisat yhdysvaltalaiset lehdet, joita suomalaiset lehdet ahkerasti suomentavat, tarjoavat jatkuvasti positiiviseksi väritettyjä uutisia Irakista. Vaikuttaa siltä, että laiskat tai huonon ammattitaidon omaavat (pää)toimittajat suomentavat näitä surutta ja sen kummemmin miettimättä sisältöä. Näistä jutuista muodostuu perusraami Irak-uutisoinnille.

Otetaanpa esimerkiksi eilinen (16.4.) Reutersin uutinen Helsingin Sanomista: ”...Najafissa viime viikolla järjestetty mielenosoitus puhuu sen puolesta, että kansalaiset haluavat joukkojen poistumiselle aikataulun. Marssiin osallistui kymmeniätuhansia irakilaisia”.

Guardian kertoi osallistujien määrästä seuraavasti: ”...satojatuhansia Irakin shiioja....”
Irakin asiantuntijan Dilip Hiron artikkelissa oli seuraava kuvaus Najafin mielenosoittajien määrästä: ”Yli miljoona irakilaista...”
Jos vertaa Hiron lukua ja Reutersin sanomaa, on jälkimmäinen vain muutamia prosentteja Hiron tarjoamasta lukumäärästä.

Väkivaltainen Viro

Pekka Mykkäsen artikkelissa (HS 13.4.) haavoittuneista yhdysvaltalaisista sotilaista hän toteaa: ”Kukaan ei tiedä edes paljonko irakilaisia on kuollut, kymmeniä- vai satojatuhansia”.

Kyllä tietää. Irakilaisten kuolleisuudesta on tehty kaksi huipputason tutkimusta, joiden tulokset on julkaistu arvostetussa lääketieteellisessä Lancet-lehdessä. Tiedetään varmuudella, että irakilaisia on kuollut satojatuhansia, ja luultavimmin heitä on kuollut reippaasti yli puoli miljoonaa, joista lähes kolmasosa miehittäjien tappamina. Silti HS:kin käyttää sattumanvaraisesti tietoja irakilaisten menetyksistä.

”Totuutta” ei tietenkään ole, mutta on todennäköisyyksiä. Niiden pohjalta on typerää puhua kymmenistätuhansista. Jos näin olisi, silloin Irakin kuolleisuustutkimuksia johtaneen Les Robertsin mukaan esimerkiksi Kolumbiassa, Etelä-Afrikassa ja Virossa olisi väkivaltaisten kuolemien määrä ollut suunnilleen samalla tasolla kuin Irakissa viimeisten neljän vuoden aikana. Vaikken itse ole käynyt Tallinnassa tänä vuonna, luulisin siellä olevan turvallisempaa kuin Bagdadissa.

Hesarin harha

Hesarilla on aika raskas ”amerikkalainen harha” Irakin uutisoinnissa. Vuosi sitten vuodenvaihteessa Helsingin sanomissa ilmestyi kuusiosainen artikkelisarja otsikolla ”Yhdysvaltain ahdinko Irakissa”. Yksi kirjoittajista oli suomalainen Fullbright-stipendiaatti, joka opiskeli siis Yhdysvalloissa, ja muut viisi yhdysvaltalaisia kirjoittajia. Näistä viidestä yksi oli toiminut puolustusministeriön neuvonantajana Irakin turvallisuutta koskevissa asioissa, yksi oli Lontoossa toimivan saudiarabialaisrahoitteisen televisioaseman toimittaja, yksi toimi USA:n miehityshallinnon neuvonantajana Irakissa vuosina 2003-2004, ja yksi jälleenrakennuksen koordinaattorina Bagdadissa 2003. Kuudes kirjoittaja on historioitsija Phebe Marr, joka hänkin oli tukenut Yhdysvaltojen invaasiota Irakiin.

Lukematta edes artikkeleita herää kysymys, että miten kuusiosaiseen artikkelisarjaan on saatu näin yksipuolinen kirjoittajakaarti. Irakin sodan vastustus on Yhdysvalloissa kasvanut ja maan ulkopuolella sitä on vastustettu laajalla rintamalla. Tästä joukosta Helsingin Sanomat ei ole kuitenkaan löytänyt yhtään kirjoittajaa laajaan juttusarjaansa. Jälki oli sen mukaista ja ehkä se oli sitä, mitä päätoimittajat luulevat riippumattomaksi uutisvälitykseksi.

Jorma Penttinen

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Luulen, ettei Hesari ole niin viattoman tietämätön, että ihan vahingossa uutisoisi Irakin tapahtumia Yhdysvaltoja mielistelevään sävyyn.

Tietääkseni Hesarin päätöimittaja on avoimen NATO-myönteinen, joten pohjatyötä Suomalaisten jenkkivastaisuuden murtamiseksi täytyy tehdä laajalla rintamalla... Alkaen Irak-uutisoinnista. (Reutersin välittämään tietoon nojaaminen uutisoinnissa takaa myönteisen USA-kuvan.)

Sitä olen myös ihmetellyt, että miksei Yhdysvalloissa järjestettyjä sodanvastaisia mielenosoituksia uutisoida juuri koskaan.

Eikä Hesarista löydy jutun juttua maan keskivertokansaa koskevista monista negatiivisista ilmiöistä. (Lihavuudesta ja roskaruuasta jauhaminen kääntää katseet pois vielä ikävämmistä asioista.)