tiistai 24. heinäkuuta 2007

Toimi nyt pysäyttääksesi EPA-sopimukset

Kansainvälinen toimintapäivä EPA-sopimusten pysäyttämiseksi 27. syyskuuta 2007

Euroopan unioni neuvottelee parhaillaan niin sanottuja taloudellisia kumppanuussopimuksia (Economic Partnership Agreements, EPAs) Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) maiden kanssa. Sopimusten on tarkoitus olla valmiina joulukuussa 2007. Euroopan komission tavoitteena on – jäsenvaltioiden tukemana – avata AKT-maiden talouksia eurooppalaisille tuotteille ja investoinneille. Eurooppalaisille komissio ja hallitukset yrittävät myydä EPA-sopimuksia kasvun ja kehityksen työkaluina.

Kokemukset kaupan liberalisoinnista osoittavat kuitenkin, miten tuhoisa tällainen lähestymistapa on ollut näiden alueiden talouksille. AKT-maiden viljelijät ja paikalliset tuottajat sanovat menettävänsä pääsyn omille markkinoilleen, kun – usein tukiaisten ansiosta – halvat eurooppalaiset tuotteet työntyvät näille markkinoille, jos suunnitellut EPA-sopimukset allekirjoitetaan. Tämä johtaa edelleen työpaikkojen ja toimeentulon menetyksiin. Valtion liikelaitosten ja muiden palvelusektorin toimijoiden myyminen eurooppalaisille ylikansallisille palvelualan yrityksille jatkuisi ja voimistuisi näiden sopimusten myötä. Eurooppalaiselle viennille asetettujen tuontitullien poistaminen aiheuttaisi valtavia tulonmenetyksiä AKT-maille ja kiihdyttäisi yksityistämisprosesseja. Eurooppa on AKT-maiden tärkein kauppakumppani, ja merkittävä osa AKT-maiden kansallisista budjeteista muodostuu näistä tuontitulleista.

EPA-sopimusten todelliset hyötyjät olisivat eurooppalaiset ylikansalliset yritykset, jotka pyrkivät varmistamaan pääsynsä luonnonvaroihin ja saamaan uusia markkina-alueita tuotteilleen. EPA-sopimukset ovat osa EU:n yleistä kauppapolitiikkaa ja -strategiaa, joka kulkee nimellä Global Europe – Competing in the World. Kyseisen strategian, joka on myyty Euroopan kansalaiselle keinona luoda kasvua ja työpaikkoja, päätavoitteena on taata suuremmat voitot eurooppalaisille ylikansallisille yrityksille. Tämä tapahtuu ihmisten sekä luonnon oikeuksien ja etujen kustannuksella niin Euroopassa kuin globaalissa etelässäkin. Miksi näin on? Koska Global Europe –strategiassa todetaan suoraan, että eurooppalaisten ylikansallisten yritysten globaali kilpailukyky edellyttää sitä, että sisämarkkinoiden uudistusten – kuten eurooppalaisten työmarkkinoiden uudistusten ja ympäristölainsäädännön – tulee tukea tätä tavoitetta.

Kansalaisliikkeet, viljelijöiden järjestöt, ammattiyhdistysliikkeet ja kansalaisjärjestöt AKT-maissa ovat nousseet vastustamaan näitä sopimuksia, jotka ovat kaikkea muuta kuin ”kumppanuus”sopimuksia. Ne ovat myös vedonneet omiin hallituksiinsa, jotta nämä eivät allekirjoittaisi sopimuksia. Euroopassa EPA-kampanjointia ovat tähän mennessä tehneet lähinnä kehitysyhteistyöjärjestöt. Haasteena on tuoda kamppailu eurooppalaisiin kansalaisliikkeisiin ja liittyä afrikkalaisten, karibialaisten ja tyynenmeren alueiden liikehdintään. Me, Euroopan Attacien Tukholman seminaariin osallistuneet, tuemme tätä kansainvälistä kutsua toimintapäivään ja kannustamme paikallisia Attac-ryhmiä aktiivisuuteen toimintapäivänä. Tiedon jakamiseen ja koordinoimiseen eri liikkeiden välillä on perustettu englanninkielinen sähköpostilista. Jos haluat liittyä sille, ole yhteydessä Saksan Attacin Frauke Banseen (frau_kebans@web.de).

Tukholmassa 8. heinäkuuta 2007

Sven Giegold, Attac Saksa
Hugo Braun, Attac Saksa
Stefan Huegel, Attac Saksa
Christian Schoder, Attac Itävalta
Alexandra Strickner, Attac Itävalta
Sara Andersson, Attac Ruotsi
Lisa Larnesjö, Attac Ruotsi
Lasse Karlsson, Attac Ruotsi
Malin Arvidsson, Attac Ruotsi
Jens Ergon, Attac Ruotsi
Brigitta Hedström, Attac Ruotsi
Stefano Risso, Attac Italia
Samuel Schweikert, Attac Ranska
Aurelie Trouvé, Attac Ranska
Julien Lusson, Attac Ranska
Lucile Daumas, Attac Marokko
Otto Bruun, Attac Suomi
Hanna Kuusela, Attac Suomi
Lotta Staffans, Attac Suomi
Marte Nilsen, Attac Norja
Frøydis Olaussen, Attac Norja
Ricardo Gomez, Attac Espanja
Jean-Marie Coen, Attac Belgia
Franco Carminati, Attac Belgia
Matyas Benyik, Attac Unkari
Maciej Konieczny, Attac Puola
Anders Lund, Attac Tanska

Lisää EPA-sopimuksista suomeksi esimerkiksi:

Verkkojulkaisussa: Eurooppa maailmassa – Näkökulmia EU:n globaaliin rooliin:
http://fi.oneworld.net/article/archive/9160

Kepan kampanjasivustolla: http://www.kepa.fi/kampanjat/kauppa/epa-sopimukset/

Tietoa englanniksi:

www.stopepa.org
www.epa2007.org
www.twnafrica.org/atn.asp

Ei kommentteja: