lauantai 28. maaliskuuta 2009

Mikään ei mennyt pieleen



Suomalaismediassakin on etukäteen intoiltu Lontoon G20-kokouksen vastatapahtumista ja -mielenosoituksista. Lähinnä on intoiltu poliisien ja anarkistien kuurupiilosta.

Tänään Lontoossa alkoivat protestit, joiden on tarkoitus jatkua pitkälle ensi viikkoon. Päivän päämielenosoitus keräsi poliisin arvioiden mukaan 35 000 ihmistä. Pääviestin mukaan ihmiset on laitettava etusijalle.

Kuten Suomessa, myös Briteissä on povailtu mellakoita, väkivaltaa ja maailmanloppua. Mellakoita saattaa toki myöhemmin tulla, maailmanloppua tuskin, vaikka konservatiivinen sanomalehti Telegraph jaksaa siihenkin uskoa. Samaa lehteä kiinnosti tänään myös se, mitä pääministeri Gordon Brown vaimoineen antaa kokousvierailla lahjaksi.

Tänään Lontoon keskustan läpi kulkeneessa marssissa mikään ei mennyt pieleen, vaikka juuri epäonnistumista oltiin odoteltu jo viikkoja. Marssijoille jaettiin vihreitä rakennusmiesten kypäriä. Ehkä ne symboloivat ympäristön huomioon ottavaa uuden rakentamista. Mukana oli musiikkia ja hauskoja asuja. Tunnelmassa oli jotain samaa kuin vuosituhannen vaihteen protesteissa: huumoria, tanssia, karnevaalia. Silti en jaa joidenkin näkemystä siitä, että tämä tarkoittaisi globalisaatiokriittisen liikkeen paluuta. Ei liike mihinkään palaa. Se on aina ollut olemassa. Nyt kriisin keskellä vain mediaakin alkaa taas kiinnostaa.

Hanna Kuusela

Ei kommentteja: